Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GUICtrlCreatePic problem z rozmiarem zdjęcia.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam w GUI obrazy:

GUICtrlCreatePic("", 80, 165, 140, 156)

taki wymiar okna na zdjęcie mi odpowiada bo 90% zdjęć ma taki rozmiar i ładnie to wygląda, lecz czasami trafiają się chyba większe zdjęcia bo niektóre są w GUI porozciągane i większe od innych. Jak to zrobić aby zdjęcie samo dopasowywało się do tego rozmiaru? Dzięki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem twój problem, ale chyba chodzi ci o zniekształcenie proporcji obrazków po wczytaniu do zadeklarowanego pola.

Funkcja GUICtrlCreatePic umożliwia albo wczytanie obrazka w oryginalnej wielkości, albo skaluje go do zadanego obszaru (w twoim wypadku jest to szerokość 140 pikseli i wysokość 166 pikseli).

Jeżeli wczytywany obrazek ma inne proporcje niż zadeklarowane pole to jego zniekształcenia są nieuniknione (nie chodzi tu o wielkość obrazka, ale o stosunek jego szerokości do wysokości,

czyli u ciebie 140/166 = 0.843).

Rozwiązania są trzy;

1. Polubić zniekształcenia.

2. Kadrować obrazki w jakimś programie graficznym do wymaganych proporcji boków.

3. Zmieniać w czasie działania skryptu okienka do wyświetlania obrazków tak by np. wysokość była stała, a szerokość zmieniała się w zależności od proporcji obrazka (lub odwrotnie czyli stała szerokość, a zmienna wysokość).

ad 2. W zasadzie możliwe jest (choć to znacznie  trudniejsze niż zmienianie wielkości obszaru wyświetlania) automatyczne wykadrowanie obrazka w skrypcie, ale to trochę działanie na  ślepo.
Można więc przypadkowo obciąć jakąś jego istotną część (np. głowę osoby na zdjęciu).

Jeżeli interesuje cię jak zrealizować wariant 2 lub 3, to mogę pomóc.

Poczytaj też w podręczniku: https://pl.wikibooks.org/wiki/AutoIt/GUI#Obrazek_.28PICTURE.29

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...